Lydbøger er det nye sort

Lydbøger vinder marked som ingensinde før. Selv om tallene er et par år gamle, så siger de alt. Fra 2015 til 2016 steg antallet af udlånte lydbøger fra den offentlige danske udlånstjeneste eReolen fra med 31%, og den tendens er bare vokset lige siden.

Årsagen til det stigende salg og udlån og lydbøger er ikke mindst, at folk bruger mere og mere tid på transport og andre gøremål, hvor de ikke kan foretage sig så meget andet end at lytte til musik eller en lydbog i deres hovedtelefoner. Og vil man ikke hele tiden høre musik, hvad enten man er til klassisk, pop, rock eller jazz, så kan det være fint at afveksle med lydbøger, så man får mulighed for at få en god roman, en selvhjælpsbog eller fagbog ind gennem ørerne, mens man i øvrigt er i gang med noget andet.

Høre på lydbøger under sport

Mange løber en tur eller bruger tid i fitnesscenter med jævne mellemrum. Her er det alletiders idé at lytte til lydbøger. Måske har man forinden været på indkøb efter udstyr hos Gorilla sports, sådan er man er klædt på den den sportsgren, man udøver. Ikke mindst i fitnesscentret er det smart at lytte til en lydbog, mens man okser derudaf på løbebåndet eller kondicyklen. Men man ser også flere og flere løbere tage turen hen over skovstier og fortove, mens de har en lydbog i ørerne. På denne måde kan man kombinere et kulturelt input eller udvidelse af ens personlige og faglige horisonter, mens man brænder kalorier af og styrker muskler og led.

Lydbogstjenester

Der findes forskellige måder at få fat i lydbøger på. Mange vælger at downloade dem mod et gebyr enkeltvis, men man kan for eksempel også abonnere på en tjeneste, hvor man mod et fast, månedligt gebyr kan downloade alle de lydbøger, som man vil. En sådan tjeneste er for eksempel Mofibo, som har fået rigtig mange brugere. Her kan man også downloade almindelige bøger til sin tablet, så man kan læse dem i ro og fred, som man nu ønsker det.

Der findes flere af denne typer tjenester på nettet, og som nævnt kan man også hente dem fra den offentlige tjeneste eReolen, som er bibliotekernes digitale del.

Prikken over i’et

Lydbøger er på en måde prikken over i’et, når det gælder bøger. Bøger blev udbredt for alvor, efter at Gutenberg opfandt den europæiske bogtrykkerkunst i renæssancen, og siden har bøger været det foretrukne medium til formidling af viden, både på det ypperste forskningsniveau, indenfor kirken og på skønlitterært niveau.

Selv om bøger i dag har en voldsom konkurrence fra den digitale verden, er bøger stadig mange menneskers foretrukne måde at skaffe sig viden eller underholdning på, og ved at træde ind i lydbogens verden kan man på bedste vis kombinere den digitale og den traditionelle verden.