Bøger er allemandseje

For folk her i landet er det helt almindeligt at læse. Alle børn går i skole, og alle lærer derfor at læse fra en ung alder. Mange vil – når det er blevet voksne – opliste det at læse en bog som en af deres hobbyer. Flere går over til lydbøger eller e-bøger, men den klassiske, trykte bog vil næppe uddø nogensinde.

Der findes stort set heller ikke noget, der ikke kan udgives i bogform. For alle tanker og drømme, alle gode historier, alle fortællinger kan give læserens tanker vinger, som sender dem på en himmelflugt. For det er hvad litteratur gør, og nogle dage er litteraturen klassisk og en, som vil vinde mange store priser, og nogle dage, så er litteraturen et Anders And blad.

Det er en rejse

Bøger er en klassisk form for eskapisme, og at lade ens tanker glide ind i et eventyr, det er en god måde at aktivere hjernen på og samtidig slippe af med en stor del af den stress, som plager så mange i dag, og det er jo ikke fordi, man kan blive dummere af at åbne en bog.

At bøger i dag er allemandseje er med til at sikre, vi kan bibeholde det moderne samfund, for det er ikke altid det har været sådan.

Før bogtrykkerkunsten blev udviklet af Gutenberg, var en bog noget, som de færreste havde set, og langt færre kunne læse, for alle bøger skulle skrive i hånden, og alle de mange billeder, tegninger og andre illustrationer skulle kopieres i hånden også, og det var noget, som kun ganske få mennesker kunne. Så en bog var noget, som få havde, og det blev holdt sådan af kirken, for det var jo helst ikke noget, som menigmand skulle få fingre i.

Gutenberg gjorde dog muligheden for at trykke bøger meget lettere, og som den blev udviklet, kom bøgerne fra at være for de få til at være for alle, og det er noget, som mange nyder stor glæde af. Der er mange af os, som gerne benytter sig af muligheden, når den første forårssol kommer, til at tage en god pose med Påskeslik og sætte sig ud i haven eller på altanen med en god bog og nyde en time, hvor man kan lade tankerne fare og slet ikke tænke på regninger og alt det andet, som vi ellers bruger tiden på.

Den moderne bog

Til dem, som er mere moderne, så er lydbøger og e-bøger noget, som altid er med, lige meget hvor de er på vej hen. Det kan være, de er på vej på arbejde og sidder i toget, mens de lytter til den sidste nye krimiroman, eller måske til en historisk roman om intrigerne ved det engelske hof under Henrik den ottende.

En ting ved vi med sikkerhed , og det er, at bøgerne og det eventyr, som de tilbyder os, forsvinder aldrig, det finder bare en ny måde at præsentere sig på.