Don Quijote

Don Quijote er et af verdenslitteraturens hovedværker. Romanen er skrevet af den spanske forfatter Miquel de Cervantes (1547-1616), og den udkom i to dele i henholdsvis 1605 og 1615. Bogen er en parodi på en ridderroman og handler om den fattige herremand Don Quijote af La Mancha, der drager ud i verden på sin hest Rosinante for at bekæmpe alverdens ondskab og trolddom. Don Quijote får følgeskab af sin tro væbner Sancho Panza.

Gal ridder slås mod vindmøller

I romanen følger man som læser, hvordan den lavadelige herremand Don Quijote oplever en række eventyr. Han har en utrolig livlig fantasi, som ofte løber af med ham, fordi han har læst for mange ridderromaner. Han iklæder sig en gammel rustning og hjelm og drager ud i verden, hvor han involveres i drabelige kampe mod får, vindmøller og uskyldigt forbipasserende. Det går hele tiden galt for den arme ridder, men han fortsætter ufortrødent. Han oplever sig selv som en ophøjet ridder, der kæmper mod det onde til ære for den skønne kvinde Dulcina, som han er forelsket i. Men verden omkring ham opfatter ham som en nar. Don Quijote er den virkelighedsfjerne idealist, imens Sancho Panza er den jordbundne realist, så de to optræder som et modsætningspar i romanen. Don Quijote beskrives som en antihelt, der har læst så mange ridderromaner, at det har gjort ham gal og bragt ham på randen af fallit. Hvis han havde levet i nutiden, så kunne han måske have optaget et erhvervslån hos qred.com/dk/, som ville have givet ham nogle økonomiske muligheder, men det var desværre ikke muligt dengang i 1600-tallet. I stedet tager han af sted på denne tragikomiske rejse, hvor folk fra forskellige samfundslag møder Don Quijote, og det kommer der en utrolig underholdende roman ud af.

Den første moderne roman

Don Quijote anses for at være den første moderne roman, og romanen har en avanceret fortælleteknik med mindst to fortællere. Den første fortæller indleder romanen med en prolog, som er meget sjov og ironiserende. Et par kapitler inde i bogen afbrydes handlingen, og fortælleren beretter om, at han har fundet historien om Don Quijote på et marked. Da han får historien oversat fra spansk, fremgår det, at den rigtige forfatter til Don Quijote hedder Cide Hamete Benengeli. Romanen leger med forholdet mellem fiktion og virkelighed. I første del af historien forsøger Sancho Panza at korrigere Don Quijotes virkelighedsopfattelse, når han f.eks. tror, at tjenestepigen på en kro er en prinsesse, og at kroejeren er borgherre. Men i anden del af bogen er Sancho Panza blevet tryllet så meget ind i Don Quijotes fantasiunivers, at han ikke længere selv kan skelne mellem fantasi og virkelighed. Miquel de Cervantes levede på samme tid som Shakespeare, og han opnåede næsten samme berømmelse. I nutidens Spanien er Don Quijote et ikon, som bruges i markedsføringen af landet, og der findes rejseruter i Spanien, hvor man kan gå i hans fodspor. Man kan også købe kogebøger med de retter, som Don Quijote og Sancho Panza spiser på deres rejse.