Fluernes herre

Hvad er den bedste bog i verden? Det kan ingen svare på, men blandt topscorerne kommer med garanti Fluernes Herre af William Golding. Den kom på tryk første gang i 1954, da den kom under sin engelske titel, Lord of the Flies. Den nævnes på rigtig mange hjemmesider om litteratur som en af de bedste bøger i det 20. århundrede, og den har da også gjort et stort indtryk på mange læsere både hjemme i England og i verden uden omkring.

Den afspejler i den grad den tid, den udkom i – årene efter 2. verdenskrig. Det hele begynder med, at en flok drenge, efter at de er styrtet ned med et fly, må starte deres eget lille samfund på den øde ø, hvor de er strandet. Men der er ingen romantisk Robinson Crusoe stemning over den historie. Lynhurtigt opstår hierarkier og indbyrdes kampe mellem drengene, der opfører sig direkte ondt over for hinanden.

Fluernes Herre bliver ofte læst som en allegori over de ideologier, som kæmpede om magten efter 2. verdenskrig, og hvor ondskaben sådan set ikke kendte mange grænser. Men den kan også læses som en direkte skildring af, hvordan mennesker kan udvikle sig over for hinanden, når der kommer uden for normer og regler.