Forbudte bøger

Selv om vi Danmark anser os for at være et frisindet folkefærd, oplever vi alligevel ind imellem, at bøger bliver forbudte. Før i tiden handlede det mest om, at en bog overtrådte kirkens normer for, hvordan man måtte beskrive religionen, eller overtrådte moralen og loven vedrørende erotiske eskapader. Mange forfattere i ind- og udland er kommet i klemme på grund af disse ting – og i tidligere tider endda brændt på bålet, som det skete med kættere i inkvisitionens tid.

I vore dage bliver bøger forbudte, fordi de enten overtræder privatlivets fred og skildrer folk på en måde, de finder krænkende, eller fordi de overtræder juridiske regler, som har betyder, at fortrolige oplysninger om staten, forsvaret og andet bliver offentliggjort.

Syv år for PET

Et eksempel på det sidste er bogen Syv år for PET, som skulle have været sendt ud i bogladerne i efteråret 2018. Det nåede den sådan set også at blive, for 5.000 eksemplarer var allerede blev distribueret ud fra forlaget til bogladerne rundt omkring i landet – men Politiets Efterretningstjeneste (PET) fik nedlagt fogedforbud mod at sælge bogen.

Bogen er en erindringsbog af den tidligere direktør for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf.

Medierne fik også forbud mod at omtale bogen, men dagbladet Politiken valgte at gå imod forbuddet og trykte hele bogen som tillæg til avisen. Så blev fogedforbuddet ophævet, fordi det ikke rigtig gav nogen mening mere.

Jæger – i krig med eliten

Jægersoldaten Thomas Rathsack prøvede noget lignende i 2009, da forsvaret forsøgte at stoppe bogen mod at blive solgt. Det endte med en stor ballade, da nogle medarbejdere i ministeriet fik lavet en amatæragtig oversættelse af bogen til arabisk, og det hele endte med, at den daværende forsvarsminister Søren Gade måtte forlade sin post.