Har du styr på din bogreol – den fysiske og den digitale?

Er du en rigtig læsehest, så vil du sikkert gerne have en fysisk bogreol stående i dit hjem. Sådan én fylder noget, og hvis du har et mindre hjem, så kan det godt være, at du må nøjes med en enkelt mindre reol frem for en stor lang reol, der fylder en hel væg – eller måske lige frem flere vægge. Men fortvivl ikke. Der findes flere måder at ordne sin bogreol på, så du ikke mister overblikket over al den fantastiske litteratur du har, og så du altid har nem adgang til de bøger, du helst vil læse nu og her.

Sæt bøgerne i alfabetisk orden eller inddel dem i genrer

Det lyder måske lidt kedeligt at sætte bøger i orden alfabetisk. Men hvis du har en stor bogreol med flere hundrede titler, så kan det hurtigt blive besværligt at finde en bestemt bog, hvis titlerne står hulter til bulter. Sæt dem i system efter forfatteren efternavn eller inddel dem i genrer – ja, ligesom man gør på biblioteket. På den måde sparer du tid, når du skal finde en bestemt krimi eller biografi eller når du vil genlæse en bestemt roman af Tove Ditlevsen. Det med at sætte tingene i system har absolut også sine fordele, når det gælder arbejde. Kører du rundt i egen firmabil, så kan det rette reolsystem fra worksystem.dk gøre underværker, for så er der altid orden på dit værktøj, som ligger på den rette hylde. Få en mere organiseret og effektiv arbejdsdag med de rigtige modulreoler til firmabilen.

Udskift bøgerne i din lille bogreol efter behov

Har du en lille bogreol, hvor du fx har plads til 50 bøger, så gælder det om at få udvalgt nogle bestemte titler og sætte resten af bogsamlingen i kælderen eller på loftet. Du kan fx udvælge de 50 titler, som du forventer at læse i nærmeste fremtid, og så kan du udskifte bøgerne i reolen 3-4 gange om året med nogle af de andre bøger, du har gemt væk. Eller du kan købe nye friske bøger hos boghandleren. Det kan også udvælge de 50 bøger, som betyder mest for dig, og som du ofte vender tilbage til og nyder at genlæse. Selvom du ikke har plads til det helt store bibliotek i din bolig, så kan du altid foretage en udskiftning, gemme bøger væk i kasser, eller du kan sælge dem og købe nye bøger. 50 titler i en bogreol er til at overskue, men ellers kan du altid ty til vores råd om at sætte dem i alfabetisk orden. Nogle boglæsere synes også det er sjovt at farvekoordinere bøgerne efter bogomslagets farve, således at bøger med grønt omslag står sammen, og bøger med rødt omslag står sammen. Det kan se visuelt flot ud, men det kræver også, at man kan huske, hvilken farve bogomslaget har på en bestemt bogtitel.

Din digitale bogreol

For dig, som foretrækker at læse e-bøger eller lytte til lydbøger, så findes der forskellige streaming-abonnementer, som med deres apps tilbyder digitale bogreoler, hvor du kan opliste dine favoritter, hvad du gerne vil læse, og hvad du er færdig med at læse. På den måde får du også orden og overblik over den digitale løsning, du har valgt. De fleste digitale udbydere opfordrer desuden til, at man anmelder og anbefaler gode læseoplevelser til andre brugere.