Lav dit eget bibliotek

Kan du lide at læse bøger? Og er det stadig de gode gammeldags af slagsen med rigtigt papir og tryksværte, som du sværmer for? Så kan det være, at du efterhånden har opbygget en pæn samling, som kræver plads. Mange, som elsker bøger, køber den som ny men også brugt hos et antikvariat, og et fællestræk for de fleste bogelskere er, at de har rigtig svært ved at skille sig af deres bøger igen.

Selv om bogelskeren ved, at de måske aldrig kommer til at læse en bestemt bog igen, så er det den bibliofiles glæde at eje bøgerne, se på dem og beundre de flotte bogrygge, når bøgerne står side om side i reolen.

Måske har du fået købt så mange bøger, at det ville være en god idé at indrette et helt rum kun til dine bøger? Et lille bibliotek i hjemmet, som signalerer, at her bor en bogelsker, som holder af at samle på litteraturens mesterværker.

Undersøgelser viser, at læsning fremmer indsigt helt fra barnsben. Ikke blot fordi man rent faktisk bliver klogere, men fordi læsning øger ordforrådet, skaber empati og fremmer evnen til at se nuanceret på verden.

Et bibliotek skal først og fremmest være et rum, som udstråler hygge og trygge rammer, så du med ro i sjælen kan fordybe dig i din læsning. Indret rummet med reoler langs alle væggene, bløde og lyddæmpende luvtæpper i afdæmpede farver og mønstre på gulvene, og placer nogle små borde rundt omkring, hvor du kan stable de bøger, du holder særligt meget af.

Hvis du er så heldig, at dit bibliotek har en brændeovn, kan du arrangere en hyggelig siddegruppe foran den, hvor du kan hygge dig med dine bøger og snakke med dine venner om jeres fælles læseoplevelser.

Hvis du ikke har et helt rum, du kan benytte som bibliotek i dit hjem, så er der også mulighed for noget mindre. Inddrag for eksempel et hjørne i din stue, som du reserverer til dine bøger. Lav et læsehjørne med din bedste stol og et bord, hvor du kan have din tekop, dit vinglas eller måske dit whiskyglas stående, så du kan nippe til de skønne dråber, mens du indtager fantasiens verden gennem dine bøger.