Krimien som genre

Hvad er en krimi – eller kriminalroman? Ja, enkelt beskrevet kan det vel beskrives som en roman, der har en forbrydelse som gennemgående tema eller motiv. Ofte er det et mord, men det kan også være mange andre typer af forbrydelser, og udvalget af kriminelle handlinger er blevet noget udvidet med tiden.

Den geniale detektiv

Vi kender nok alle nogle af de klassiske, engelske kriminalromaner fra 1800-1900-tallet. Her er der næsten altid tale om, at en enkeltstående, nærmest genial detektiv opklarer en forbrydelse, der så godt som altid er et mord. Vi kender detektiver som Arthus Conan Doyles’ Sherlock Holmes, der med sin hjælper Dr. Watson, der ofte fremstår lidt konservativ og tilbagestående, fordi han ikke kan se lige gennem alting som Sherlock Holmes, opklarer det ene gådefulde mord efter det andet. Berømte er fortællingerne om Baskervilles Hund, Et Studie i Rødt og Frygtens Dal.

Senere kom Agatha Christie til med sin figur Hercule Poirot, der med sin lidt pertentlige fremtræden er en klassisk figur – og bag sin specielle fremtræden selvfølgelig en genial mand.

Teamfigurer

I vore dage ser vi ikke så meget til den geniale solist som detektiv mere. Bag de utallige krimier om den jordnære og hverdagsagtige kriminalkommisær med hans team af dedikerede medarbejdere ligger et hav af moderne kriminalromaner, som netop dyrker teamet og hverdagen, og ikke anser detektiven for at være en genial, overjordisk størrelse.

De fleste kender filmene omkommissær Morse, som bygger på romaner og noveller af forfatteren Colin Dexter, eller de mange svenske detektiver, som alle bygger på litterære forlæg.