Læs, forstå og bliv klogere

‘Læs og forstå’ var en læsebog til de små elever i folkeskolen, som var i brug for en hel del årtier siden. Det lyder jo lidt strengt – sådan at blive kommanderet til at læse og så forhåbentlig forstå. Men det er jo det, det hele handler om, når vi læser. Også skønlitteratur.

Gennem tiden har der været en lang stribe berømte og populære forfattere, og når de har overlevet på boghylderne frem til i dag skyldes det nok, at de har givet os noget, som andre, mere forgængelige forfattere ikke kunne. De har fået os til at forstå – forstå sammenhænge i verden, forstå hvordan relationer mellem mennesker fungere og forstå, hvordan livet er i fremmede kulturer. Og en masse andre ting.

Mange erhvervsledere nævner, at de læser faglitteratur for eksempel om strategi og ledelse, hvis de overhovedet læser. Man kan kun gisne om, om de bliver klogere, eller om de bare får en god følelse af at gøre noget fagligt, i stedet for at læse skønlitteratur og blive klogere.

Men det er også vigtigt at læse gode fagbøger. For eksempel findes der en lang række gode bøger om crm, som de kan bruge til at optimere mange processer i deres virksomheder med. CRM betyder Customer Relations Management og dækker over software, som kan bruges til at styre salgsarbejde, mødeaftaler, aftaler med kunder og leverandører og en masse andet, som tidligere blev ført i forskellige systemer eller endda manuelt. Ved at studere relevant litteratur om CRM kan man hurtigt komme foran konkurrenterne i en lang række sammenhænge.

Hvis der er bøger på reolen i et kontor, hvor man skal til samtale om et job, kan man lynhurtigt afkode, hvad lederen interesserer sig for, og det bliver nemmere at få samtalen hen, hvor man gerne vil. Tilsvarende er bøger på reolen i et privat hjem et signal om, at her bliver tid til refleksion prioriteret, og man vil gerne bruge tid på at få nye indtryk. Bøger er et fantastisk spejl på den familie, der bor i et hjem. Kig dig omkring på reolen og få masser af ideer til samtaler og dialogen, hvis det er første gang, du besøger en familie eller måske en ny ven.

‘Bøger er det kønneste tapet’, var der en klog kvinde, der sagde engang, og med bøger på reolen mangler du aldrig underholdning til en stille aften eller en weekend uden aftaler.