Optimer din boglytning

Boglytning? Læste du rigtigt? Ja det gjorde du! En stadig større del af danskerne hører lydbøger, enten i stedet for eller som supplement til den traditionelle udgave i papirform eller bøger, de læser på iPad eller andre tablets. Alene e-Bogen, bibliotekernes lydbogstjeneste, forventer en stigning til ca. 4 mio. udlån i år, og det er blot én af de tjenester, der er til rådighed for de ivrige boglyttere. Mofibo, Saxo – mulighederne er flere, så vil man lytte til bøger, er det bare om at komme i gang.

I dag kan man få bøger i alle formater, så der er frit valg på alle hylder. Du kan for eksempel få en række af tidens mest populære autofiktive romaner som lydbøger, og det kan måske være en god måde at komme igennem de ofte noget traumatiske forløb, som autofiktionen skildrer.

Udstyret skal være i orden

Når du lytter til bøger, er det vigtigt, at dit udstyr er i orden. Trænger din smartphone, din iPad eller tablet til en opgradering, der kan give lydkvaliteten et løft, så du får en bedre lydoplevelse, kan du få alt i basale og avancerede teknikdele hos firmaet af samme navn. Tjek hjemmesiden ud, inden du beslutter dig for at købe nyt, for ofte vil det være en rigtig god idé at købe reservedele og få repareret dit eksisterende udstyr i stedet for at købe nyt.

Alle genrer på lyd

I dag kan man få alle genrer inden for bogverdenen omsat til lydbøger. En af de vanskelige genrer er poesi, da digte ofte kræver meget af oplæseren, hvis de skal forstås og nydes, som den særlige form for litteratur, de er. Den korte form, som moderne digte ofte har, er svært at læse op og kræver meget af oplæseren. Heldigvis prioriterer forlagene i dag at benytte sig af professionelle oplæsere, så man som lytter ofte får en virkelig god oplevelse – også hvis teksten er poesi.

Tidligere var oplæsere af lydbøger ofte amatører eller semi-professionelle. Selv om mange af dem i dag er dygtige og kan skabe liv i teksten, så du får meget ud af din lytning, så vil det næsten altid være en fordel, hvis oplæseren er en professionel skuespiller. Mange skuespillere har i dag heldigvis valgt at gøre indtaling af lydbøger til en betydningsfuld del af deres arbejde, så der venter dig mange gode oplevelser med lydbøger.

Som sagt kræver lytning til lydbøger, at dit udstyr er i orden. Det skyldes, at man ofte lytter til lydbøger, mens man laver noget andet som for eksempel pendler med tog eller bus, kører bil – eller gør rent og laver mad. Der er tit forstyrrende elementer omkring én, og derfor skal lyden gå klart og fejlfrit igennem til dine earplugs eller hovedtelefoner. Sørg for at vedligeholde dit udstyr, så du sikrer dig en god lytteoplevelse.