Tid til poesi

Måske er du typen, der værger dig for at læse digte, fordi du tænker, at det er besværligt eller svært. Men sådan behøver det ikke at være. Der findes digtere, som skriver poesi, der taler ind i moderne menneskers hverdag, og som man kan få stor glæde af at læse – også selvom man ikke er uddannet i sprog og litteratur.

Tove Ditlevsen – mere populær end nogensinde

En af Danmarks helt store digtere, Tove Ditlevsen, var meget produktiv. Hun blev født i 1917 på Vesterbro og havde en opvækst med trange kår. Hun skrev både digte, romaner og noveller, og hendes forfatterskab var populært i hendes samtid. Efter hendes død var der nogle år, hvor hun forsvandt lidt ud i glemslen, men i disse år er hun mere populær end nogensinde – også i udlandet: https://www.berlingske.dk/aok/kendt-dansker-hitter-i-udlandet-det-at-hun-var-saa-vild-har-vi-foerst-for, hvor hendes bøger sælger stort. Tove Ditlevsen skriver lige ud af posen om alle slags følelser, og blandt hendes mest elskede digtsamlinger er Pigesind, Kvindesind og Blinkende lygter.

Lone Hørslevs skilsmissedigte

Lone Hørslev (f.1974) er blevet sammenlignet med Tove Ditlevsen, fordi hun skriver i den samme bramfrie og direkte stil. Da hendes digtsamling Jeg ved ikke om den slags tanker er normale (skilsmissedigte) udkom i 2009, bragede hun igennem til et stort publikum. Lone Hørslev er uddannet fra Forfatterskolen, og hun optræder også i et musikalsk samarbejde i bandet Uhørt. Mange stifter bekendtskab med Tove Ditlevsen og Lone Hørslevs digte i uddannelsessystemet, hvor de er på pensumlisten, men vi vil bestemt opfordre dig til at læse disse to digtere, som har meget at byde på.

Yahya Hassan – en stemme fra ghettoen

Yahya Hassan debuterede i 2013 med digtsamlingen Yahya Hassan, der handler om hans opvækst i ghettoen og en voldelig far. Digtsamlingen beskriver faderopgøret og dobbeltmoralen i ghettoen, hvor man lever efter koranens regler, men samtidig begår kriminalitet, drikker og har sex med danske piger. Splittelsen og vreden bliver råbt ud over siderne med VASALER. Bogen solgte i over 100.000 eksemplarer. Yahya Hassan 2 udkom kort før digterens alt for tidlige død i 2020.