Nogle er mere lige end andre

Alle er lige – men nogle er mere lige end andre.

Den berømte forfatter George Orwell, som i virkeligheden hed Eric Arthus Blair, fik sat hovedet på sømmet i sin fortælling om det lukkede samfund på “Animal Farm”, der udkom i 1945. I Danmark er den udgivet under navnet Kammerat Napoleon, og bogen er nok en af de berømteste bøger, der nogensinde er udgivet. Den er kendt og læst over hele verden og i høj grad læst som en karikatur af den kommunistiske verden, hvor alle skulle være lige, men hvor det alligevel var tydeligt, at der var nogle medlemmer af samfundet, der var lidt mere lige end alle de andre på gulvet.

Selv om bogen udkom i 1945 og altså var skrevet under 2. verdenskrig, blev det først i løbet af 1950’erne, at den for alvor blev en succes blandt publikum. Måske var den for tidligt ude i 1945, fordi folk stadig beundrede Sovjetunionen for deres rolle under 2. verdenskrig og derfor ikke så, hvor ulige det lige samfund også var. Det blev for alvor først tydeligt i løbet af 1950’erne, hvor man også begyndte at opleve det såkaldte jerntæppe ned gennem Europa begynde at tage form, og undertrykkelsen af landene, der grænsede op til Sovjetunionen.

I Kammerat Napoleon tager dyrene magten over den landbrugsbedrift, hvor de bor. De smider gårdejerne ud, og i stedet vil de selv drive gården og sørge for deres liv. Det er imidlertid ikke så nemt, og der er nogle, der kommer mere til magten end andre. Kammerat Napoleon kaldes ornen, der ender med at være øverst i hierarkiet, efter at den landbrugsmæssige revolutions fader, præmiegrisen Gamle Major, er død, og ve dem, der ikke respekterer ham og hans fælle Snowball. Som altid æder revolutionen sine egne, og Snowball må forlade gården og overlade magten til Napoleon.