Kogebøger er blevet litteratur

Engang var en kogebog en samling opskrifter med en fortegnelse over, hvad der skulle bruges af ingredienser til at lave en bestemt ret og en anvisning på, hvordan ingredienserne skulle behandles, for at man – måske – nåede frem til det ønskede resultat.

Tag bare en klassisk kogebog som Fru Suhrs kogebog, der er udkommet i utallige oplag fra 1930’erne og frem til efter 2. verdenskrig. Man kan få alt at vide, men der er ingen flotte fotografier eller anden inspiration. Det er en kogebog til en, der i forvejen ved lidt og ikke er bleg for at kaste sig ud i at lave en ret, uden at der er et billede af den færdige ret i bogen.

I dag er en kogebog i langt højere grad også et stykke litteratur. Tag for eksempel de mange kogebøger, som den friske engelske kok Jamie Oliver har udgivet – ud over opskrifter er der en fortælling og hans venner og familie, hvordan han dyrker grøntsagerne selv, og hvad meningen er med det hele. Og sådan er det blevet for rigtig mange moderne kogebøger. Skal du bruge en opskrift på stegte rødspætter, får du også lige en historie med om fiskerens oldefar, der startede fiskeriet.

Om du foretrækker den ene eller anden type kogebog – det er op til dig selv.